Érzékenyítő programok 6-20 éveseknek

Te mit tennél? CKI

A projekt

Oktatási programok

Tudástár

Sajtómegjelenések

Ön is tanúja lehet olyan veszélyes helyzetnek, melynek során megtámadnak, megsértenek vagy megfenyegetnek embereket. Nem könnyű ilyenkor helyesen cselekedni. Semmit sem tenni viszont súlyos hiba. Már kis dolgok is, mint például egy mobilhívás a rendőrségre vagy segítségkérés egy járókelőtől, nagy hatásúak lehetnek. A bátor viselkedés tíz tanácsát bárki használhatja anélkül, hogy önmagát veszélybe sodorná.

1. Legyen felkészült!

Képzeljen el egy olyan helyzetet, melyben egy embert molesztálnak, fenyegetnek vagy megtámadnak. (pl. A villamoson egy férfi molesztál egy lányt, ...)    Gondolja végig, mit érezne egy ilyen helyzetben.    Gondolja meg, mit tenne Ön egy ilyen helyzetben.


2. Őrizze meg a nyugalmát!

Összpontosítson arra, hogy azt tegye, amit korábban elhatározott!  Ne hagyja, hogy félelme vagy a düh érzése eltántorítsa!

3. Cselekedjen gyorsan!

Azonnal reagáljon, ne várjon mások segítségére. Minél tovább tétovázik, annál nehezebb lesz beavatkozni.


4. Hívjon segítséget!

A villamoson vagy a vonaton vegye elő mobilját és hívja a rendőrséget (Hívószám: 107) vagy húzza meg a vészféket!

A buszon riassza a buszsofőrt! Az utcán kiáltson hangosan! A legjobb, ha azt kiáltja: "Tűz van!", mert erre mindenki reagál.


5. Ébressze fel a figyelmet!

Szólítsa meg személyesen a többi jelenlévőt. Vonja be őket a felelősségteljes cselekvésbe: Pl. „Ön, abban a sárga dzsekiben, szóljon kérem a buszsofőrnek!”  Beszéljen hangosan és határozott hangon. Ez Önnek önbizalmat ad, másokat pedig arra bátorít, hogy ők is beavatkozzanak.


6. Bizonytalanítsa el, hozza zavarba a tettest!

Kiabáljon hangosan! Hívja fel magára a figyelmet!


7. Adjon támogatást az áldozatnak!

Nézzen az áldozat szemébe és ne vegye le róla a szemét. Ez csökkenti félelmét. Szólítsa meg az áldozatot: „Segítek Önnek!”


8. Kerülje az erőszakot!

Fölöslegesen ne hozza magát veszélybe.  Soha ne érintse meg a tettest, mert az attól gyorsan agresszívé válhat.  Ne használjon fegyvert, mert a helyzet ettől csak rosszabb lesz.


9. Ne provokálja a tettest!

Magázza a tettest, nehogy a többiek azt higgyék, hogy Ön esetleg ismeri őt.

Ne nézzen mereven a támadó szemébe, mert attól még agresszívabbá válhat.   Bírálja a viselkedését, de ne a személyét.  Ne hagyja, hogy Önt provokálják, maradjon nyugodt.


10. Hívja a rendőrséget!

Vezetékes vonalról és mobilról is a 107-es hívószámon érhetők el.  Nagyon figyeljen és jegyezze meg a tettesek arcát, ruházatát és menekülésük útvonalát.  Tegyen feljelentést a rendőrségen (személyesen, telefonon vagy az Interneten)  Vállalja a tanúskodást. Amennyiben a rendőrség nem akarja önt tanúként meghallgatni, forduljon a nyomtatott és elektronikus sajtó belpolitikai szerkesztőségeihez, valamint jogvédő civilszervezetekhez.


A civil kurázsi 10 pontja

Tények és tévhitek

Emberi jogi dokumentumok

Módszertani eszköztár pedagógusoknak

Tudományos kutatások, írások

Hasznos linkek

Te mit tennél? CKI

NYITÓLAP

VIDEÓK

A CIVIL KURÁZSI ISKOLÁJA - KÖZÉPISKOLÁSOKNAK

A CIVIL KURÁZSI BÖLCSŐJE - ÓVODÁSOKNAK

AZ ELSŐ SULIPROJEKT

A CIVIL KURÁZSI 10 PONTJA

TÉNYEK ÉS TÉVHITEK

EMBERI JOGI DOKUMENTUMOK

MÓDSZERTANI ESZKÖZTÁR PEDAGÓGUSOKNAK

TUDOMÁNYOS KUTATÁSOK

MÓDSZERTANI KUTATÁS

ELEGY TÁBOR - ELfogadva EGYmást

Támogatók

Norvég Civil Támogatási Alap Ökotárs alapítvány

Előző Következő